Amsterdam

Amsterdam

Amsterdam är Nederländernas officiella huvudstad. Staden har över 50 museer, mängder av byggnader med otroligt vacker arkitektur, en rik historia, ett helt kvarter dedikerat till dekadens, och en mängd kanaler och broar.

Staden är också – något otippat – känd för sitt stora antal cyklar. Invånarna i staden har cykeln som sitt favoritfärdmedel och totalt finns över 700 000 cyklar här.

Amsterdam anses vara en mycket gayvänlig stad – till stor del beroende på sin liberala framtoning och sitt stora antal gayklubbar – och i Red Light District innebär ett lila ljus att personen är transvestit.

Resa hit

Till Amsterdam reser du snabbt och enkelt med flyg. Närmaste flygplats är Amsterdam-Schiphol, och det finns ett stort urval av direktflyg att välja mellan. Restiden ligger på ungefär två timmar med flyg.

Från flygplatsen kan du ta taxi, eller så tar du tåget från flygplatsens egen tågstation Schiphol Airport Station direkt till Amsterdam Centraal. Tågen har mycket täta avgångar – vanligen går det ett tåg var tionde minut in till staden. Biljett löser du innan avresan, om du inte redan införskaffat ett OV-chipkaart med vilket du enkelt blippar dig in på tåget direkt vid påstigning.

Eftersom flygplatsen är belägen bara några kilometer från själva stadskärnan går det snabbt att ta sig från flygplatsen in till staden, oavsett val av färdmedel.

Upplevelser i Amsterdam

Väl inne i Amsterdam finns det mängder av saker att uppleva och utforska – och oavsett vad du har i åtanke så kan staden erbjuda det mesta i upplevelseväg.

De Wallen

Mitt i centrala Amsterdam finner du en medeltida stadskärna – De Wallen. Att strosa runt här i de smala gränderna är en riktigt mysig upplevelse, och överallt korsas gatorna av kanaler. I De Wallen hittar du ett stort utbud av traditionella barer, och här finns också en flera hundra år gammal före detta kyrka – Oude Kerk. Kyrkobyggnaden omgärdas av det välkända Red Light District och hyser varje år ett flertal kulturella evenemang. Den spektakulära fasaden på denna är dessutom riktigt vacker att beskåda. 

Väl i De Wallen är det även ytterligare byggnader du inte får missa, om du har ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt intresse.

 • Beurs van Berlage – ett gammalt och maffigt börshus i tegel, i vilket du idag istället kan avnjuta till exempel konserter eller olika utställningar.
 • Ons Lieve Heer Op Solder – detta är ett museum som med sitt gråa tegel från utsidan kanske inte ser så väldigt imponerande ut, men låt dig inte luras av den oansenliga fasaden. Inne i museet finns nämligen en hel del intressanta utställningsföremål – och du får för allt i världen inte missa att gå ned i källaren. Där hittar du en hel utsmyckad katolsk kyrka.

Red Light District

Vad många förknippar Amsterdam med, är dess liberala syn på prostitution och marijuana. Red Light District – vilket egentligen är samma distrikt som De Wallen – är ett välbesökt turistmål, vilket innehåller bland annat bordeller, sexmuseum, sexbutiker och coffee shops där du kan röka marijuana. Allting helt lagligt.

Detta distrikt är ett av landets absolut mest besökta turistmål, och även om inte alla turister nyttjar någon av distriktets tjänster, är det många som av ren nyfikenhet gör sig ett besök i området bara för att få se det med egna ögon.

För den som inte har något intresse av att uppleva den mer liberala delen av Amsterdam, finns det dock mängder av andra sevärdheter att ta del av också, så klart.

red light district amsterdam 1024x682 - Amsterdam
Red Light District

Rijksmuseum

Rijksmuseum är ett anrikt museum i Amsterdam som hyser ett imponerande utbud av nederländsk 1600-talskonst. Det är också landets mest besökta museum.

Museet byggdes redan på 1800-talet och år 2015 fick Rijksmuseum den prestigefyllda utmärkelsen European museum of the year.

Det kanske absolut mest kända konstverket som finns att skåda i museet är en av Rembrandts mest kända målningar; Nattvakten. Tavlan färdigställdes i 1642 och mäter imponerande 363×437 centimeter.

När du ändå är här bör du inte missa att äta i deras omtalade restaurang Rijks. Denna har en separat ingång från trädgården och erbjuder riktigt tilltalande kulinariska upplevelser. Restaurangen har dessutom en stjärna i Michelinguiden.

Är du under 18 år är inträdet till Rijksmuseum gratis, medan vuxna betalar 20 euro.

Van Gogh-museet

Van Gogh-museet är en ståtlig glasbyggnad, där du finner världens största samling av verk från konstnären van Gogh.

Museet öppnade i 1973 och ligger vid det stora torget Museumplein. Det är landets näst populäraste museum, och drar över 1,5 miljoner besökare varje år.

Priser:

Besökare under 18 år: gratis

Övriga besökare: 19 euro per person.

Rembrandtmuseet / Rembrandthuset

På mitten av 1600-talet bodde konstnären Rembrandt i Amsterdam. Hans hus där han bodde mellan 1639-1658 har bevarats för eftervärlden och fungerar idag som ett museum där man kan uppleva en gedigen kollektion av hans kända målningar och etsningar.

Museum Het Rembrandthuis som det heter på nederländska, har tre våningar och ligger inklämt mellan ett gäng andra byggnader.

Huset genomgick under 1990-talet en omfattande rekonstruktion för att omvandlas till forna dagars glans, och intentionen var att få huset så likt som möjligt så som det var när Rembrandt själv bodde där med sin familj.

Priser:

Barn under 6 år: gratis

Barn mellan 6-17 år: 6 euro.

Vuxna över 18 år: 15 euro.

Anne Franks hus

Anne Franks hus ligger beläget på Prinsengracht 263, och är det hus som Anne Frank och hennes familj levde och gömde sig i när de blev förrådda.

Huset skulle egentligen rivas, men blev räddat av en stiftelse som skapades i syfte att bevara Anne Franks gömställe. Stiftelsen fick gehör, och 1960 öppnades huset som ett museum för allmänheten.

Eftersom Annes gömställe revs i samband med att familjen hittades av nazisterna finns inte detta kvar i sitt originalutförande. Huset genomgick dock en rejäl restaurering innan det öppnades, och i samband med denna uppfördes också Annes gömställe till så som det såg ut när hon bodde där. Även hennes bilder finns uppsatta på väggarna, och naturligtvis finns också hennes dagbok kvar i huset till beskådan.

Priser:

Barn 0-9 år: 1 euro

Barn 10-17 år: 7 euro

Vuxna: 14 euro.

Ta sig runt i Amsterdam

De i staden boendes eget favoritfärdmedel för att transportera sig runt i Amsterdam är cykel. Också turister kan hyra cykel, och det går att hyra både för en dag, såväl som för längre tidsperioder.

Lokaltrafik

För att ta dig runt i de centrala delarna av staden om du inte vill cykla eller gå, rekommenderas spårvagn eller buss – det är väldigt osmidigt att försöka köra bil på de många och trånga smågatorna.

Ska du utanför själva centrumkärnan kan du också ta spårvagn.

Tips: Har du planerat många resor med kollektivtrafiken kan det vara värt att köpa ett Amsterdam Card. Detta ger dig fria resor med kollektivtrafiken och fritt inträde på flera olika museer och andra attraktioner. Kostar från 65 euro.

Taxi

Att få tag i en taxi i Amsterdam kan vara ganska svårt om du bara står och väntar på gatan.

Det finns olika taxistolpar runt om i staden där lediga taxibilar brukar samlas och där är det enklare att få tag på en ledig bil.

Taxan ser vanligtvis likadan ut oavsett tid på dygnet, och brukar ligga på strax över 20 svenska kronor per kilometer.

Att dricksa taxichauffören är normalt, och vanlig dricks ligger på 5-10% av beloppet.

Kryssning i Amsterdam

Amsterdam är en stad som är väldigt vacker att uppleva även från vattnet. Canalbus avgår var 40:e minut varje dag, från sen morgon till tidig kväll, och kan ta dig till flera olika hållplatser runt om i staden. Det går också att få en historisk guidning på turen, eftersom flera av de största sevärdheterna ligger längs med båtarnas olika rutter.

Också Museumsboots genomför guidade turer genom staden via båt.

Bägge aktörer låter dig köpa heldagskort vilka gäller tills nästa dag. Priset ligger på ungefär 150-175 svenska kronor för ett heldagskort.

amsterdam kryssning 1024x682 - Amsterdam
En kvällstur med båt i Amsterdam

Äta här

När det gäller utbudet av restauranger i Amsterdam finns absolut ingenting att klaga på. Antalet är stort, och de kulinariska valmöjligheterna är många. Maten är också känd för att vara god.

Priserna för en måltid på restaurang ligger ungefär som i Sverige.

Många av stadens restauranger erbjuder i tillägg till middag även frukost, brunch och lunch.

Några populära restauranger i staden som visar på det breda utbud av olika kulinariska inriktningar som huvudstaden erbjuder är bland annat dessa:

 • Burgermeester – ett lite lyxigare hamburgerhak där du kan få ingredienser såsom saffransmajonnäs, tryffel, kantareller och lime på dina burgare. Naturligtvis finns här också vegetariska burgare för dig som vill ha utan kött.
 • Sir Hummus – en av stadens alla nischade restauranger, där det i stort sett bara finns en enda sak att välja på i menyn – nämligen hummus. Denna serveras med olika tillbehör, och Sir Hummus är ett måste att besöka för alla hummus-älskande hungriga turister.
 • Rainarai – här hittar du algerisk mat när den är som bäst. Restaurangen är en kombinerad restaurang och delikatessbutik. Här finns inte så väldigt många bord, så om du vill vara säker på att få plats här till önskad tid rekommenderas att du bokar bord på förhand.
  Tips: deras ekologiska mintlemonad är vida omtalad – prova den.
 • Restaurant de Struisvogel – denna lilla (med betoning på lilla) pärla är lätt att missa eftersom den är belägen i en källare. Maten är känd för att vara väldigt god, och miljön är härligt avslappnad. Endast två sittningar genomförs per kväll, så här gäller det att boka bord i tid. Har också en systerrestaurang vid namn Bistro de Struisvogel lite längre ned på samma gata, där det brukar finnas bättre med plats.
 • Pesca – denna nischade restaurang marknadsför sig själva som “en fiskteater”, och det är inte fullt så illa som det låter. Faktum är att Pesca är en riktigt populär restaurang, där du själv får välja färsk fisk från en kyldisk som en av kockarna sedan tillagar. När maten är klar får du själv hämta den direkt från kocken.
 • Rijks – detta är Rijksmuseums egen restaurang, vilken är välkänd för det faktum att den serverar utsökta gastronomiska upplevelser. Faktum är att Rijks i 2016 fick en stjärna i Michelinguiden.
 • CHA CHA – en restaurang som serverar fransk-asiatisk mat. Vid tiden för sitt öppnande var den bland de hetaste restaurangerna i staden. Numer är den inte lika trendig – men maten är fortfarande mycket god och präglas av hög kreativitet, eller vad sägs om rätter som Donut Duck, Ladyboy Oyster och Fish in a Cookie.
  Tips:
  beställ deras hemmagjorda iste.
 • En Japanese Kitchen & Sake Bar – i denna mysiga restaurang får du enligt många besökare den bästa sushin i hela Amsterdam. Här finns också andra rätter, till exempel sashimi och kött. Restaurangen ger sina gäster stor variation och kocken byter regelbundet ut a la carte menyn. Till maten kan du bland annat välja mellan flera olika typer av sake.

Shopping

Amsterdam bjuder på ett varierande shoppingutbud, och här hittar du allt från böcker och aktiviteter, till smycken och mode.

Majoriteten av butikerna ligger belägna längs med det kilometerlånga shoppingstråket Kalverstraat. När stråket tar slut landar du istället i stadens berömda blomstermarknad. Här kan du bland annat köpa tulpanlökar – något som nästan är ett måste att ha med sig hem från tulpanernas förlovade land.

Också P.C. Hooftstraat är en välbesökt shoppinggata, och denna är kantad av exklusiva modebutiker. Här hittar du till exempel Gucci, Cartier, Tommy Hilfiger och Oger.

Gallerior

Amsterdam har flera shoppinggallerior, och tre av de mest välbesökta hittar du inom gångavstånd från varandra. Om du börjar vid Dam-torget hittar du den största i ordningen; De Bijenkorf. Om du från denna vandrar vidare nerför gatan kommer du först till Magna Plaza och därefter till Kalvertoren.