Bra att veta om Nederländerna

Bra att veta om Nederländerna

Nederländerna räknas som ett väldigt tryggt land, och de är också med i EU vilket gör att det är enkelt för dig som svensk att resa hit.

Det finns inga obligatoriska vaccinationer som krävs för att du ska få resa in i landet, men det brukar rekommenderas att du har det grundskydd som ingår i det svenska vaccinationsprogrammet. Vi rekommenderar dock att du alltid kontrollerar med din närmaste vaccinationsmottagning innan avresa vad som gäller för landet, utifall att några ändrade rekommendationer skett.

Språk

Det officiella språket i landet är nederländska. I provinsen Friesland har de förutom nederländska också frisiska som officiellt språk (lite som i den spanska regionen Baskien, där invånarna talar både spanska och baskiska).

Du kommer dock klara dig fint på engelska, då invånarna i landet överlag behärskar detta språk väldigt bra. Bland den äldre generationen kan det vara något svårare med engelskan, eftersom dessa inte haft skolning i språket i samma utsträckning, men rent generellt kan du kommunicera med majoriteten av nederländarna bara genom att prata engelska.

Eluttag i Nederländerna

I Nederländerna används samma typ av eluttag som vi har här i Sverige – nämligen typ C. Någon reseadapter till Nederländerna behövs därmed inte tas med.

Kranvatten

Kvalitén på det vatten som finns i kranen räknas i Nederländerna som god. Du kan med fördel dricka deras kranvatten utan att behöva vara orolig. För dig som är en riktig vattenkännare och som vet skillnaden på vatten och vatten (du som kan ditt vatten vet vad vi menar) kan dessutom glädjas åt att kranvattnet i landet anses smaka gott.

Nödnummer och sjukvård

Nödnumret i Nederländerna är 112. Detta fungerar som i Sverige och sätter dig i kontakt med den typ av räddningstjänst som du behöver. Eftersom landet är med i EU har du rätt till sjukvård på samma villkor som landets egna medborgare, men för att bevisa detta behöver du ha med ditt EU-sjukförsäkringskort. Detta beställs från Försäkringskassan, och det kan ta någon vecka innan kortet dyker upp, så se till att beställa det i god tid innan avresa.

Sjukvården i Nederländerna räknas som mycket god.

Klimat

Nederländerna har ett tempererat och fuktigt kustklimat. Det innebär att vädret följer de olika årstiderna, men eftersom vädret också är relativt milt är vintrarna ganska snöfattiga – det brukar snöa i snitt runt 20 dagar per år i landet.

Juli och augusti är de varmaste månaderna med en genomsnittstemperatur på 21 grader. Juni och september är inte jättemycket svalare, med en dito som ligger på 19 respektive 18 grader. Nederbörden i landet är ganska normal, och sommarmånaderna brukar snitta på ungefär 10 dagar/månad där det kommer regn.

Valuta och betalning

Valutan i Nederländerna är Euro. Värdet på denna varierar naturligtvis något, men normalt ligger en euro på strax över 10 svenska kronor (Se aktuelle växelkurser på Växla.nu).

På de flesta ställen kan du betala med kort, men vissa mindre butiker och i olika gatustånd kan det fortfarande hända att kontant betalning är den enda metod som godtas. Bankomater där du har möjlighet att ta ut pengar finns det gott om i de större städerna. På mindre orter kan det finnas någon enstaka bankomat, men du bör inte ta för givet att det finns. Ta därför hellre ut kontanter i förskott om du till exempel ska på en dagsutflykt någonstans.

Var uppmärksam på om någon uttagsavgift tas ut från ditt kontokort när du är utomlands – ofta kan det då vara billigare att ta ut en större summa en gång, istället för att göra flera mindre uttag.

Tidsskillnad

Nederländerna ligger i samma tidszon som Sverige. Det innebär att du inte behöver ställa om klockan när du anländer till landet, eftersom klockan är lika mycket där som här.

Landskod

Landskoden till Nederländerna är +31. På landskod.com hittar du riktnummer för de olika delarna av landet.