Resa runt i Nederländerna

Resa runt i Nederländerna

Nederländerna har flera flygplatser som är i bruk, och landets största flygplats är Amsterdam-Schiphol. Det går flera direktflyg från bland annat Arlanda och Gardermoen och den genomsnittliga flygtiden dit ligger på två timmar endast.

Alla flygplatser som trafikeras av svenska flyg erbjuder goda möjligheter att resa kollektivt från flygplatsen, och naturligtvis kan du även välja taxi om du hellre föredrar detta. Vi rekommenderar Flygtransfer.nu för att kolla upp bra alternativ.

Kollektivtrafik i Nederländerna

I många avseenden är Nederländerna ett föregångsland – och deras upplägg för hur kollektivtrafiken fungerar är absolut ett föredöme för hur det borde fungera överallt.

Att resa med kollektivtrafik är väldigt enkelt i landet, eftersom de har ett nationellt betalsystem som låter dig betala med samma reskort oavsett var i landet du än reser.

För detta krävs ett OV-chipkaart, vilket du kan köpa redan på flygplatsen. Du kan naturligtvis också köpa det på andra försäljningsställen – buss- och tågstationer brukar vara ett säkert kort.

Ett OV-chipkaart kostar 7,50 euro, och tankas därefter med valfritt belopp. Du använder sedan kortet genom att blippa in dig på det tåg, buss eller spårvagn du ska resa med, och när du stiger av ditt färdmedel blippar du kortet igen för att avsluta resan. För att kunna resa med tåg behöver du ha 20 euro på kortet när du går på tåget, och för buss och spårvagn räcker det med 4 euro.

Om du när du tänkt lämna landet har kvar reskassa på ditt OV-chipkaart kan du lämna in detta hos valfritt försäljningsställe för att få tillbaka hela återstoden av respotten, utom 2.50 euro som tas i avgift.

Även periodbiljetter finns, om du till exempel har räknat med att vara i landet en längre tid, eller om du tänkt göra många resor.

Eftersom landet inte är så stort kan du snabbt och smidigt ta dig mellan de olika städerna, och infrastrukturen är väl utbyggd.

Hyrbil

Om du hellre tar dig runt på egen hand och efter eget schema kan hyrbil vara ett vettigt alternativ. Här finns många hyrbilsfirmor utspridda över landet, så det är väldigt enkelt att få tag i en sådan. Priserna för bensin ligger normalt sett något högre än i Sverige. Vi rekommenderar Biluthyrning.com för bra priser på hyrbilar.