Haag

Haag

Om du vill uppleva en magisk blandning av natursköna upplevelser, vackra stränder och mängder av kulturhistoria, ska du besöka Haag. I folkmun kallas staden vanligen Den Haag, men dess officiella namn är egentligen ‘s-Gravenhage.

Till staden tar du dig enklast genom att flyga till Rotterdam-Haag flygplats och därifrån ta tåg eller taxi till Haag. Tågavgångar går var tionde minut och transporterar dig smidigt in de knappa två milen in till staden.

Bland svenskarna är Haag kanske mest känt för det faktum att den internationella brottmålsdomstolen ligger här – men staden har avsevärt mycket mer än så att erbjuda.

Upplev Haag

För att få en ordentlig inledande överblick över denna fantastiska stad tycker vi att du bland dina första anhalter i Haag bör styra din kosa mot Haagse Toren (Haagtornet). Där kan du i deras maffiga panoramahiss resa ända upp till 41:a våningen samtidigt som du blickar ut över staden genom glasrutorna. När du väl tagit dig längst upp kan du också passa på att besöka restaurangen där, för att ta dig något gott att äta och dricka innan du fortsätter din rundtur i staden.

keijerstraat haag 1024x770 - Haag
Keijerstraat – Haag

Duinrell

Duinrell är en nöjespark och camping som är ett mycket uppskattat besöksmål bland både turister såväl som lokalinvånare. Här finns en vattenpark med flera pooler och 21 olika vattenrutschkanor och andra vattenattraktioner, och vid sidan av detta finns också ett nöjesfält med karuseller. Du behöver inte bo på campingen för att besöka nöjesfältet eller vattenparken – separata inträden går helt fint att köpa.

Priser:

Barn 0-2 år: gratis

3 år och upp: från 19.95 euro

Parkering: 10 euro

Madurodam

Detta är en park med miniatyrer av viktiga platser och byggnader i landet, vilka uppförts i skalenliga modeller. Eftersom Nederländerna fullkomligt svämmar över av fantastisk och banbrytande arkitektur är Madurodam ett måste att uppleva för dig som gillar att njuta av vackra byggnader.

Även om husmodellerna är relativt små, tar det fortfarande flera timmar att gå igenom hela parken om man ska hinna njuta av de olika platserna i lugn och ro. Detta kan därför med fördel göras till en hel- eller halvdagsutflykt.

På området finns både restaurang och lekpark och Madurodam är ett utflyktsmål som är mycket populärt bland barnfamiljer.

Priser:

Barn under 2 år: gratis

3 år och uppåt: från 16.50 euro, mängdrabatt tillämpas dock om ni är fler.

Mauritshuis

Detta historiska konstmuseum hyser en av landets absolut mest kända målningar – Flicka med pärlörhänge av Vermeer. Även Rembrandt och Holbein den yngre finns representerade bland de 841 konstverken i museet.

Priser:

0-18 år: gratis

Över 18 år: 17.50 euro

Scheveningen Pier

Denna maffiga nöjespir öppnades redan i 1901 och har under årens gång drabbats av både bränder och konkurser. Det finns mycket historia i denna pir, och idag kan du både äta på restaurang, såväl som hoppa bungee jump här.

Äta här

I Haag finns en rik variation av olika restauranger, vilka erbjuder mat från världens alla hörn.

Några populära restauranger som kan vara värda ett besök är bland annat dessa:

  • Baladi Manouche – här får du äkta libanesisk mat till ett överkomligt pris – utan att det tummas på smak eller kvalité.
  • Curry & Cocos – är du sugen på asiatiskt är det hit du ska gå. Både mat och service har fått höga betyg av gästerna, och atmosfären i restaurangen är väldigt avslappnad.
  • Hoftrammm – för det första: ja, det ska vara tre ‘m’ i namnet. För det andra: ät här om du vill ha utsökt inhemsk holländsk mat. Detta är ett lite dyrare alternativ, men maten är otroligt god och värd varenda krona.
  • Restaurant de Dagvisser – en fiskrestaurang där du kan beställa färsk fisk utifrån vad som är aktuellt för säsongen. Några kötträtter finns också på menyn och maten här är välkänd för sin fantastiska smak. Stället är populärt, så du bör ha i åtanke att serveringen ibland kan dröja.

Shopping

Haag har ett brett shoppingutbud och här finns många exklusiva märkesbutiker blandat med mer överkomlig shopping – och budgetalternativ finns också.

Zeeheldenkwartier ligger beläget i utkanten av stadskärnan och här finner du den bästa lokala shoppingen, om du vill ha sådana butiker som du inte hittar hemma.

Här anordnas också flera evenemang varje år, såsom marknader och festivaler.

Om du är sugen på fynd ska du besöka De Haagse Markt. På denna utomhusmarknad kan du hitta billiga kläder och mängder av mat, färsk frukt, kryddor och så vidare. Allting till ett klart överkomligt pris. Marknaden är öppen måndagar, onsdagar, fredagar och söndagar.

Gatorna runt Royal Palace hyser en mängd shoppingmöjligheter – här är drömmen för den som älskar att shoppa loss. Hela området är fullt av butiker, och framförallt är det modebutiker som dominerar utbudet. Här finns kläder för alla storlekar, smaker och stilar – och även plånböcker.

Tips: vill du ha lite mer exklusiva lokala butiker hittar du dessa runt Hofkwartier, Noordeinde och Denneweg.