Nederländsk mat & dryck

Nederländsk mat & dryck

Det nederländska köket påminner till stor del om det svenska köket. Jordbruk och fiske utgör grunden till det mesta av maten, och något Nederländerna är väldigt kända för är sin breda variation av olika ostar. Visste du till exempel att både edamer och gouda är två nederländska ostar?

Även chokladindustrin är stor i landet, och du som har smakat choklad från Nederländerna förstår varför. Deras choklad är verkligen högkvalitativ och välsmakande, och landet är faktiskt den största malaren av kakao i hela världen. Traditionen av att experimentera med och tillverka choklad går långt tillbaka, och är idag en naturlig del av det nederländska köket. 

stroopwafel amsterdam - Nederländsk mat & dryck
En stroopwafel äts på en bro i Amsterdam.

Det nederländska köket

Många maträtter i det nederländska köket kommer du som svensk snabbt känna igen – till exempel är både matjessill och ärtsoppa två vanliga inslag i det nederländska köket.

Om du vill äta något riktigt inhemskt ska du prova på Boerenkoolstamppot. Detta är en typ av grönkålsstuvning som är väldigt vanlig att servera tillsammans med potatis och korv. Potatis är för övrigt något som är vanligt förekommande att serveras till de flesta måltider i Nederländerna – ungefär som i Sverige.

Till efterrätt är det vanligt att äta mjölkpudding eller sötad yoghurt. Sötsaker är rent generellt ett vanligt inslag – till exempel är det helt normalt att äta hagelslag (en slags mjukare strössel) på frukostmackan. Fyllda våfflor – så kallade Stroopwafles – är en omtyckt godsak som du kan köpa i var och varannan butik. De liknar dock mer kakor än våfflor, och de är otroligt segt knäckiga och goda. Stroopwafles är ett absolut måste att prova på om du är i landet.

Också kaffe är viktigt för de nederländska invånarna, och de dricker gärna flera koppar varje dag.

Äta ute

När du äter ute i Nederländerna kan du se fram emot en härlig kulinarisk upplevelse. Här läggs en stor stolthet i matlagningen, och trots att det är ett väldigt litet land har de över 105 stjärnor i Michelinguiden – en mycket imponerande siffra.

Det är dock inte bara på de finare restaurangerna du får högkvalitativ mat – Nederländerna har faktiskt något otippat även en hög standard på sin snabbmat.

Faktum är att snabbmaten i Nederländerna är något i en klass för sig, och den vanligaste typen av denna mat består av pommes tillsammans med någon typ av (ofta friterad) köttmat, samt sås.

De vanligaste såserna är ketchup, majonnäs, jordnötssås och olika typer av relish.

Det är dock inte bara kött som syns bland snabbmaten – också fisk är här ett vanligt alternativ. Befinner du dig på marknad kan du ofta köpa matjessill med hackad gul lök och inlagd gurka. Andra vanliga fiskrätter bland snabbmatsstånden är exempelvis friterad torsk, rökt ål och rollmops (inlagda sillfiléer).

Stamppot - Nederländsk mat & dryck
Stamppot serverad med korv

Dryck

När det gäller drycker är holländarna mycket stolta över sitt öl – och med all rätt. Härifrån kommer bland annat välkända ölsorter som Heineken och Grolsch. Det finns i stort sett alltid flera olika ölsorter att välja mellan när du ska beställa, och även andra starka alkoholhaltiga drycker är populärt.

Vin är inte lika uppskattat, och även om det finns att beställa är det som regel ett något snävare utbud att välja mellan.

Dricks

Om du äter på restaurang i Nederländerna får du räkna med att priserna ligger på ungefär samma nivå som i Sverige. Dricks är inte ett måste, men det är så klart alltid en uppskattad gest om du är nöjd med den service du fått. En normal dricks i landet ligger något lägre än vad man brukar ge i många andra länder, och om du vill ge dricks i Nederländerna lägger du vanligen på 5-10 % av notans kostnad.