Rotterdam

Rotterdam

Rotterdam är landets näst största stad, och det är också en av de största hamnarna i världen. Staden är något av en knutpunkt både för land- luft- och vattenburna transportmedel och brukar därför ofta refereras till som ‘Porten till Europa’.

Staden är främst känd för sin avancerade arkitektur och för att den har väldigt många kulturella upplevelser att erbjuda. Här finns också en välkänd hamnpromenad som är mycket vacker, och stor vikt läggs i staden vid dess maritima arv – något som är fullt förståeligt med tanke på att denna moderna stad på 1200-talet började som en fiskeby.

Ta sig hit

Du reser snabbt till Rotterdam med direktflyg från till exempel Arlanda, och flygplatsen heter Rotterdam-Haag Flygplats. Detta är landets tredje största flygplats, och den ligger ungefär 5 kilometer från staden.

Har du inte bokat någon transfer tar du dig enkelt från flygplatsen till staden via tåg eller taxi. Tågen går var tionde minut och tar dig in till stadskärnan på bara några minuter.

Centralstationen för tåg i Rotterdam heter Rotterdam Centraal Station och härifrån tar du dig smidigt vidare både runt i staden, landet och ut i Europa. Bland annat finns här höghastighetståg som kan ta dig till Paris eller Berlin. 

Stationen har inte bara tågtrafik, härifrån kan du också resa vidare med spårvagn, tunnelbana och buss. Utanför stationen finner du också taxibilar som står redo att transportera dig dit du vill.

Upplev Rotterdam

Trots att Rotterdam är en stad med en relativt lång historia, är staden mycket modern, och en av attraktionerna med staden är dess fantastiska och innovativa arkitektur.

Staden har många museum och andra sevärdheter, och här finns även ett aktivt nattliv. Rotterdam har något för alla smaker.

Rotterdam Zoo / Diergaarde Blijdorp

Mitt i Rotterdam ligger ett stort zoo, vilket osökt för tankarna till de animerade barnfilmerna Madagaskar. Detta är en välbesökt attraktion bland både barn och vuxna, och i zoot hittar du bland annat noshörning, vårtsvin, lejon, taki, tiger, elefant, giraff, pingvin, sjölejon, gorilla och flera andra spännande djur. Det finns med andra ord ett stort antal olika djur att titta på.

Priser:

 • Barn 0-3 år: gratis
 • Barn 0-12 år: 20 euro (19 euro vid köp online)
 • 12+ år: 24,50 euro (23,50 euro vid köp online)

Boijmans-van Beuningen

Boijmans är ett konstmuseum som hyser tusentals utställningsföremål. Här tas du med på en vandring genom konsthistorien, och du får uppleva allt ifrån klassiska verk till surrealistiska verk – och allt däremellan.

Museet har blivit möjligt tack vare  drygt 1 700 privatpersoner som tillsammans skänkt över 50 000 olika konstföremål till Boijmans.

Utöver den fasta kollektionen av verk, har de också tillfälliga utställningar vilka varierar från tid till tid.

Museet ligger beläget i museiparken, vilken nås enklast genom att ta spårvagnen, linje 8 eller 20.

Priser:

 • Över 18 år: 17.50 euro
 • Under 18 år: gratis

Natuurhistorsch Museum Rotterdam

Detta maffiga naturhistoriska museum är belägen i museiparken i Rotterdam. Hit hittar du med spårvagnslinjerna 8 och 20.

Museet består av en äldre och en modernare byggnad, och den gamla delen byggdes i 1852 till en förmögen familj vid namn van Hoboken. Den nyare delen är helt byggd i glas och denna tillkom i 1995.

Här hittar du en imponerande samling föremål – det beräknas finnas totalt över 400 000 olika utställningsföremål i museets ägo.

Priser:

 • Barn 0-4 år: gratis
 • Barn 5-15 år: 4 euro (gratis på onsdagar)
 • 16-64 år: 8 euro
 • 65+: gratis

KunstHal

Precis som ovanstående museum är också KunstHal beläget vid museiparken.

Detta bygge uppfördes i 1992, och utsidan som är designad av en framstående arkitekt är byggd i en arkitektoniskt utmanande design – vissa skulle rent av sträcka sig till att kalla den ful, även om det är lite som att svära i kyrkan. Skönheten ligger dock i betraktarens öga, och det finns även de som anser att KunstHal är en mycket vacker byggnad.

Innehållet är det iallafall inga som helst fel på, och i KunstHal hittar du en gedigen samling av konstföremål. Här arrangeras flera utställningar per år, och dessa brukar vara mycket uppskattade och välbesökta.

Priser:

 • Vuxna över 18 år: 12 euro
 • Barn 6-18 år: 2 euro
 • Barn 0-5 år: gratis

Kijk Kubus-husen

Dessa kubiska hus får inte missas när du är i Rotterdam. Husen ligger i närheten av Markthal, och tar du kollektiva färdmedel hit är det Blaak stationen du ska kliva av på.

Det går att gå in i dessa hus, men se upp för de mycket branta trapporna. Inträde ligger på ungefär 30 kronor per person.

kubiska hus rotterdam 1024x682 - Rotterdam
Kubiska husen

Äta här

Rotterdam bjuder på ett fint utbud av olika restauranger och oavsett om du har en reskassa som tillåter mer exklusiva middagar, eller om det är budgetalternativ som är på tapeten, så lovar vi att du kommer hitta ett flertal restauranger inom varje prisklass.

Tips på några populära restauranger i staden kommer här:

 • Op Het Dak –  betyder ungefär “uppe på taket”, och det förklarar också snabbt och enkelt restaurangens serveringskoncept. Ligger vid Centralstationen och serverar ekologisk mat från egen trädgård.
 • Restaurant De Jong – Restaurangens ägare Jim De Jong öppnade sin första restaurang redan vid 21 års ålder. Det spännande med denna restaurang är att du inte vet vad du kommer bli serverad – det enda du vet är att rätten kommer vara vegetarisk. Mycket av råvarorna kommer från restaurangens egen trädgård.
 • Supermercado – här låg tidigare en mycket populär nattklubb, och även efter att denna stängdes och ersattes av restaurangen Supermercado har folket fortsatt strömma dit. Tips: beställ deras ceviche. Du kommer inte ångra dig.
 • NY Basement – Om du vill ha en del av det forna USA när du befinner dig i Rotterdam ska du besöka denna restaurang. Den är inspirerad av 1920-talets Manhattan och ligger placerad i källaren på Hotel New York. Restaurangen har en Michelinstjärna.

Shopping

När det kommer till shopping är Rotterdam helt klart stället du vill vara på. Här hittar du allt ifrån stora gallerior till nischade specialbutiker, och det mesta ligger dessutom samlat inom ett relativt behagligt avstånd.

Markthal är en gigantisk inomhusgalleria som stod färdig i 2014. Marknaden är som en kombination av shopping och saluhall där du kan köpa många olika delikatesser, och det finns dessutom ett stort utbud av restauranger i gallerian. Fasaden utgörs av 228 lägenheter, och detta arkitektoniska underverk bör ses med egna ögon.

Ett annat populärt shoppingcenter är Koopgoot. Egentligen är centret döpt till Beurstraverse, men ingen säger något annat än Koopgoot – inte ens centret själv.

Detta center besöks lika mycket för shoppingen som för dess makalösa arkitektur (som flera gånger vunnit flera priser). I Koopgoot finns flera interaktiva upplevelser och varje år hålls här flera olika kulturella evenemang.

Tips på unika butiker i att besöka i Rotterdam är:

 • VICO Movement – ett litet oberoende märke som gör toksnygga sneakers.
 • OU Boutique Stories – startades av två väninnor och finns idag på fyra platser i landet. Säljer kläder för färgstarka kvinnor.
 • Objet Trouvé – stilren märkesbutik som säljer unika kläder från exklusiva och relativt okända märken.
 • Susan Bijl – började sin bana som student med att sälja återanvändbara shoppingbagar tillverkade i fallskärmsmaterial. Idag är sortimentet väsentligt utökat och märket är mycket populärt bland invånarna i landet.